Hjertnes Eiendom

Enorme Byggeplaner i Sandefjord

Over 2.500 nye boliger er for salg eller under planlegging i Sandefjord for de neste ti årene. Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet – samt en god miks – er nøkkelen for å lykkes, mener utviklerne i Hjertnes Eiendom.

Tekst: Henrik Sandvik

– Folk flest sier ja til utvikling, men «not in my backyard», ler Thomas Hagen.

Eiendomssjefen i Hjertnes Eiendom smiler over kaffekoppen. Høstsola skinner utenfor bakeriet på Hvidts plass i Sandefjord sentrum denne formiddagen. Bak ham skal selskapet fortette kvartalet mellom gamle Baker Halvorsen og Hotel Atlantic.

Rammesøknaden ble sendt tidligere i høst, og dermed går det endelig mot realisering etter en lang dragkamp.

Selskapet begynte utviklingen her i 2015, og det er totalt tegnet ti ulike forslag. Som eiendomsutvikler ønsker man seg rask behandling og god dialog med alle involverte, og det er ingen hemmelighet at dette har vært et krevende prosjekt for oss, bekrefter Hagen. Chr. Hvidts plass har blitt et helt annerledes prosjekt enn hva selskapet først så for seg. Eiendomssjefen er imidlertid fornøyd med resultatet.

– Det ble opprinnelig planlagt 24 leiligheter her. Nå står vi igjen med 12. Likevel; når vi nå ser de endelige planene, synes jeg det har noe for seg å gå noen runder for å finne den beste løsningen. Man må ikke kaste seg på det første og beste, sier Hagen. 11 leiligheter er solgt og kun én enhet står ledig. Prisene går fra 3,5 til rett over 10 millioner kroner.

– Det er godt voksne mennesker som har kjøpt leilighetene. Alle flytter internt i Sandefjord, primært fra en stor enebolig til en enklere og mer sentral bolig, forteller Hagen.

– Det er for øvrig enkelte som også selger bilen, legger han til.

Mange hadde ventet lenge på at prosjektet ble lagt ut for salg.

– Vi har hatt 70 interessenter på listen, og den første tegnet seg i mars 2016. Vi solgte syv leiligheter på den første salgsdagen, og i toppetasjen bikker vi 85.000 kroner pr. kvadratmeter. Det er høyt i Sandefjord, kommenterer Hagen.

– Hva er suksessoppskriften?

– Som alltid; beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Ligger objektet eller prosjektet godt til – og er riktig priset – blir det solgt. Men nå er det vanvittig mange nye boliger på gang i Sandefjord, så det blir spennende å følge markedet fremover.

Hagen har selv gjort opptellingen.

– Roughly 2.500 boenheter (i prosjekter med minimum 5 enheter) er enten til salgs, under regulering eller på et annet sted i planleggingsprosessen i Sandefjord for den kommende 10-årsperioden, sier Hagen.

Majoriteten er leilighetsblokker, med unntak av det digre Sørby-prosjektet som også får småhus, eneboliger og rekkehus. Sandefjord er blant de raskest voksende kommunene i vår region, men Hagen er spent på om alt dette blir realisert.

– Det er veldig mye på tegneblokka, og man må tilby den riktige miksen hvis så mye faktisk skal se dagens lys. Man må tilby det kjøperne ønsker, sier Hagen, og fortsetter:

– Det er flere enn oss som retter seg mot godt voksne. De flytter gjerne fra enebolig i 10-minuttersbyen til leilighet i sentrum. Så har vi småbarnsfamiliene som ønsker romslig og bynær villa med stakittgjerde og dobbel garasje. Selv om prisene har steget også her, får man fortsatt mye bolig for pengene. Sandefjord har gode bostedskvaliteter og et rikt næringsliv, og er spesielt attraktivt for småbarnsfamilier – det er det vi må spille på.

Både Chr. Hvidts plass og Carlsenkvartalet vil få næringslokaler på gateplan. I denne kategorien er Hjertnes Eiendom store.

– Vi har cirka 170.000 kvadratmeter for utleie med kun 1 prosent ledighet, og er alltid på utkikk etter nye og spennende prosjekter. Vi har nettopp ferdigstilt det nye kontorbygget til Fjellsport, og har alt fra en ubåt-batterifabrikk i Horten til kontorfellesskap midt i Sandefjord.

Slik får vi et godt innblikk i hva de ulike delene av markedet etterspør, sier Hagen.

 – Og hva er det?

– Mange små og mellomstore bedrifter ønsker kontorlokaler i sentrum. Det er bra sving på byen, og den utviklingen ønsker vi å være med på. Samtidig må alle være klar over at man ikke får en aktør som XXL til å etablere seg i sentrum. Plasskrevende handel må ligge i randsonen mens byen skal være for de små og mellomstore bedriftene, butikkene, shopperne og dem som er ute etter en fredagspils, sier Hagen, og legger til:

– Det er god byutvikling å mikse alt – men vi må ikke blande kortene.

Kontakt oss

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.